Carpaccio is een gerecht dat in Nederland vaak als voorgerecht wordt gegeten. Het bestaat uit flinterdun gesneden rauwe runderlende, de achtermuis of andere magere zachte delen. Op vlees.nl hebben we het over rundercarpaccio. Carpaccio is een mager gerecht; het valt onder de categorie rood vlees.
Het gerecht werd in 1950 bedacht door een bar-restauranteigenaar in Venetië. Hij noemde dit gerecht naar de schilder Vittore Carpaccio, van wie op dat moment een overzichtstentoonstelling werd gehouden in Venetië. (bron). Naast rundercarpaccio zie je ook carpaccio van bijvoorbeeld tonijn, biet en zalm. Carpaccio staat tegenwoordig zo’n beetje voor ‘dungesneden‘. Nederlandse restaurants serveren rundercarpaccio vaak met pijnboompitten, een zoetzure dressing van honing-mosterd, kleine plakjes kaas, een paar kappertjes en rucola. Truffelmayonaise of pesto zien we ook nog wel eens als topping voorbijkomen.
Het gerecht is verbonden met beroemde namen uit de kunst en koks hebben er vaak een haat-liefdeverhouding mee. Hier lees je over die haat-liefdeverhouding en waar carpaccio oorspronkelijk vandaan komt. Naast het traditionele voorgerecht, zijn er tal van mogelijkheden te bedenken voor het bereiden van carpaccio. Wat dacht je van carpaccio van rookvlees met champignons of rollade carpaccio?